Rasim MÖVSÜMZADE Yazıları

Rasim MÖVSÜMZADE

Değerli, cesur, farklı, efsanevi... Maradona
30 Kasım 2020

Rasim MÖVSÜMZADE

PAYLAŞ
Yorum yaz
A

O, 16 yaşında ilk kez milli formanı giymesine rağmen 17 yaşında Dünya Kupası'nı kaçıracak kadar şanssız birisidir - 1978 Dünya Kupası'na genç yaşından dolayı götürülmemişdi.

Bir oyunda 23 kez faule maruz kalacak kadar durdurulması zor birisi - 1982 Dünya Kupası'nda turnuvanın şampiyonu olacak İtalyanlar, onu sahada ancak kuraldışı yollarla engellemişlerdi.

İki kez dünyanın en pahalı transferi olacak kadar değerli birisi - 1982'de Barcelona'ya ve 1984'te Napoli'ye transferi zamanın rekoruydu.

UEFA sıralamasında 2. kulüp olan Barcelona'dan 83. Napoli'ye taşınacak kadar cesur birisi - ve böylesine vasat bir takımla iki kez İtalya şampiyonluğunu ve 1989 UEFA Kupası'nı kazanabilmişdi.

Bir Dünya Kupası'nda 90 kez dripling yapıp ve ekibine 53 serbest vuruş kazandıracak kadar mükemmel birisi - 1986 Dünya Kupası onun turnuvasıydı.

Bir Dünya Kupası maçında 3 asist yapacak kadar yetenekli birisi - 1986 Dünya Kupası ilk maçında Güney Koreliler'i onun isabetli pasları sayesinde mağlup etmişlerdi.

Hem sevilecek, hem de nefret edilecek kadar farklı birisi - 1986 Dünya Kupası'nda elle gol attığı İngilizler onu sevebilir mi?

"Yüzyılın Golü"ne imza atacak kadar sihirbaz birisi - 1986 Dünya Kupası'nda İngiltere ile maçta sahanın kendi takımına ait kısmından ilerleyerek rakibin beş oyuncusunu ve ardından kaleciyi de geçerek topu kaleye atmıştı.

Ana favorisi olmadıkları Dünya Kupası'nda takımını şampiyon yapacak kadar dahi birisi - Arjantin, 1986 Dünya Kupası arifesinde yedi maçından sadece birini kazanmışdı.

Tam forvet olmasa da Serie A'nın en golcü oyuncusu olacak kadar yetenekli birisi - 1987/88 sezonunda İtalya'da 15 golle gol kralı olmuştu.

Tüm olağanüstü yeteneklerine rağmen 1-5 ve hatta 0-5 gibi yenilgileri tatmış "bizden" birisi - 1989'da Napoli'nin Werder Bremen'e ve 1993'te Sevilla'nın Real Madrid'e büyük farkla yenilgisine engel olamamışdı.

Aynı zamanda, iki kez doping testi pozitif çıkacak kadar sorumsuz birisi - ilk olarak 1991-1992'de ve ardından 1994-1995'te bir yıldan fazla bir süre futbol oynaması yasaklanmıştı.

Ve çeşitli anketlerde, yirminci yüzyılın, tüm zamanların en iyi futbolcusu seçilecek kadar efsane birisi...

 

Hayat devam ediyor.

Rekorlar güncelleniyor.

 

2017'de Napoli'nin golcüleri listesinde 115 golle yer aldığı zirveni bıraktı - önce Slovak Marek Hamsik onu geçti, sonra Belçikalı Dries Mertens onları geçti.

 

2018 yılında ise Dünya Kupası'nda kaptanlık rekortmeni ünvanını da bırakmış oldu - Dünya Kupası tarihinde 17. kez takımına kaptanlık yapan Meksikalı Rafael Marquez, bu göstergede liderliğe yükseldi.

Ve şimdi de hayat mücadilesini kaybetti...

Ama ünü ve popülaritesi sonsuzdur...

Her davranışıyla gündemde olmayı başaran birisi...

O sadece Diego Armando Maradona!

 

Rasim Mövsümzade

Altın Top Ödülü jüri üyesi

Yorumlar (0)

Gazete Manşetleri

google reklam

Hack Haber Crack Forum