Her mevsim de tüketsekte bitki çaylarını, özellikle kış ayında ayrı bir seviyoruz içmeyi. Bir de hastalıklar başladı mı hemen bir ot, bir bitki karışımları kaynamaya başlar. Bu yazıyı da tam kışın kapısından girmişken yazmak istedim. Sıcağı sıcağına…
Bitkilerin birer ilaç olduğuna inanıyorum . Bilindiği üzere bitkiler ve bitki çayları çok eskilerden beri hastalıklara şifa olmak için kullanılıyor . O yıllardan günümüze kadar kullanımı değişime uğramadan bugünlere gelmiştir. Bu da çok anlamlı ve değerli bir miras günümüz için.
Peki biz bu mirası ne kadar doğru ve verimli kullanıyoruz emin olun bu konu üzerine bile uzun yazılar yazılabilir. Şimdi gelin kışın en çok kullanılan bitki çaylarını konuşalım.
Melisa çayı
Melisa çayının tıbbi kullanımı 2000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bitkinin Latince adı Melissa, “arı yaprağı” anlamına gelmektedir. Bitki nektarca zengin olduğu için genellikle arıları beslemek için kullanılmıştır
Yaprakları sakinleştirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Uykusuzluk şikayetlerinde kullanımı etkindir.
Melisa çayının bilişsel performansı ve ruh halini olumlu halde etkilediği klinik çalışmalarla ortaya konulmuştur .
Ihlamur
Kan dolaşımını düzenleyen ıhlamur çiçeğinin yatıştırıcı özelliği vardır. Öksürüklerde bağışıklık sistemini güçlendirerek, grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu özelliğiyle tanınır.
Güçlü antioksidan içeren ıhlamur, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda faydalı oluyor. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geldiği gibi limon ile tüketildiğinde limondaki c vitamini etkisiyle de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ihlamur stresi baskılıyor, sinirleri yatıştırıyor ve kişiyi uykuya hazırlıyor.
Nane
Nane eski dönemerden beri mideyi rahatlatan ve gaz giderici bir çay olarak kullanılmaktadır. Mide bulantılarını kesici ve koku verici olarak kullanılmaktadır. Sakız, diş macunu, şeker ve daha birçok sanayi dallarında çok fazla kullanılmaktadır.
Mide ve bağırsak spazmını azaltır ve gaz gidericidir. Hazımsızlığa aynı zamanda bulantıya iyi gelir. Migren, uykusuzluk ve baş dönmesine faydası olabilir. Nefes almayı kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle astım, grip, bronşit ve öksürük için yararlıdır. Ruhsal açıdan sakinleştirir ve rahatlatır.
Ada çayı
Antiseptik özelliğinden dolayı diş eti, damak, ağız ve boğaz iltihaplarında etkilidir. Taşıdığı uçucu bileşiklerden dolayı solunum sistemini rahatlatmada destekleyicidir. Adaçayı yağının spazm çözücü etkisinden dolayı adet sancılarının ve mide kramplarının tedavisinde yardımcıdır. Menopoz dönemindeki belirtileri hafifletmede yararlıdır.
Papatya
Özellikle sinir sisteminden kaynaklanan mide ağrılarını azaltır. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık hissedenler yemekten sonra içerse bu problemler azalır. Stresli ve sinirli kişilerde sakinleşmeyi sağlar.
Spazm sökücü etkisi vardır. Mide ve barsak spazmlarını azaltır. Barsak hareketlerini arttırır ve idrar söktürücü etkisi vardır. Yatıştırıcı özelliği olduğu için özellikle uykusuzluk problemi olan kişilerde uyku getirici ve bedeni rahatlatıcı özelliklere sahiptir.
Zencefil
Zencefil de ıhlamur gibi özellikle soğuk algınlığında sıklıkla kullanılır.
Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Zencefil, faydaları sebebiyle soğuk algınlığında sıklıkla tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Özellikle burun tıkanıklığına iyi gelen zencefil, terleme yolu ile vücuttan toksin atmaya da yardımcı oluyor. İçeriğinde manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, B6 vitamini ve demir bulunan zencefil, ağrı kesici özelliği olduğundan baş ağrılarına faydalı olabiliyor.
REZENE
Mide ve bağırsak hareketlerini artırır. Uçucu yağı, düz kaslarda meydana gelen spazmları giderici olarak kullanılır. Bronş mukozası üzerindeki salgıları artırmada ve iltihap gidermede etkilidir. Gaz söktürücü ve süt artırıcıdır.
Yemeklerden sonra rezene çayı içilmesi sindirime yardımcı olur, mide ve bağırsak hareketlerini artırır, gaz ve spazmları giderir. Solunum sisteminde balgam söktürücü özelliğe sahiptir, öksürüklerde kullanılır.
Kuşburnu
En çok C vitamini içeren meyveler arasında kuşburnu yer alıyor. Kuşburnu, C vitamininin yanı sıra K, B1 ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Kuşburnu içeriğinde bulunan sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor içeriği sayesinde enfeksiyon ve soğuk algınlıklarına karşı bağışıklığı güçlendirip, vücut direncini artırıyor.
Bu bitkilerin sağlıklı tüketilmesinde hazırlanması, muhafazası, saklanma koşulları gibi bir çok etkene dikkat edilmelidir. Standartlara göre hazırlanıp paketlenmeyen çaylar başta karaciğer rahatsızlıkları olmak üzere, ilaç etkileşimleri gibi sorunlarla size iyi gelecekken yeni hastalıklara neden olabilir.
Bitkilerin her biri birer ilaç demiştim yazımın en başında. Bu yüzden bitkileri karışım halinde kullanmak riskli olabilir. Bitkiyi nereden aldığınız ne oranda karıştırdığız çok önemli. Karşılaşılan büyük sorun da almak istediğiniz ürün yerine görüntüsü benzer bir ürün verilebiliyor. Herhangi bir yerde satılan herhangi bir ürünü tüketiyorsanız sağlığınızla oynuyor olabilirsiniz. Eczaneler ve gerçek eczacılar bu bitkilerin doğru adresi olacaktır.