Mehmet Yıldırım Yazıları

Mehmet Yıldırım

Sevgili okurlar,
10 Ağustos 2022

Mehmet Yıldırım

PAYLAŞ
Yorum yaz
A

On bir yılı aşkın bir süredir eğitim ve danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren İPED Danışmanlık Eğitim ve Bilişim LTD. ŞTİ. olarak Metropol Dergileri vasıtası ile bilgi ve tecrübelerimizi firmalarımız ile paylaşarak bu süreçte üreticimize ve ihracatçımıza güç katmayı amaçladık.

İmalat ve İhracatçı firmalarımıza yönelik destekler hakkında en merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında detaylı bilgi vermek istedik.

Üretmek ve ihraç etmek ülke olarak tüm paydaşların çıkış formülü olmalıdır.

Tam bu noktada imalat konusunda belli bir noktaya gelmiş firmalarımızın, ihracat

konusunda ellerini güçlendirecek bir destekten bahsetmek istiyorum.

 

“Yurt Dışı Fuar Desteği”

 

Pandeminin yoğun olduğu dönemde iptal olan, gidilemeyen birçok fuar oldu, yasakların kalkmasıyla birlikte fuarlar firmalar ve katılımcılar için yeniden gözde olmaya başlamıştır. Ayrıca tüm dünya da fuarlara karşı hem ziyaret hem de katılım noktasında bir istek mevcuttur.

Durum böyleyken,

Bu sayımızda, yılın tam ortasında bu desteği konu aldık ki hem yılın son yarısında hem de 2023 yılı için şimdiden ihracat yönelik pazarlama planlarını yapan, katılacağı fuarları belirleyen ya da fuarlara gitmek istiyoruz ama çok masraf diyen KOBİ’lerimize fikir vermesi içindir.

Fuarlar milli ve bireysel katılım olarak değişkenlik göstermektedir. Aralarında fark nedir diye sorarsanız aslında muhatap olduğunuz birim değişmektedir. Milli katılımda tüm işlemleri bakanlığın belirlediği bir organizasyon firması ile yaparken, bireysel katılımlarda doğrudan fuar şirketi ile sizler irtibata geçiyorsunuz.

 

Desteğin başlıca amacı;

Firmalarımızın üretip sattığı ya da sadece sattığı ürünlerin pazarlamasını yapmak, yeni müşterilere ulaşmak için katıldıkları fuarlarda yapmış olduğu masraflarının bir kısmının desteklenmesi içindir.

 

Kim tarafından?  Bağlı bulundukları ya da organizasyonu yapan İhracatçı Birlikleri tarafından.

 

Kimler Faydalanabilir?

Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye’de yerleşik üretici veya da üreticinin pazarlamacı şirketi

Başvuru Yeri Neresidir?

Başvuru Nasıl Yapılır?

Destek dosyaları bağlı bulunduğunuz ya da ilgili fuarın başvurusunu alan İhracatçı Birlikleri tarafından incelenmektedir.  Dosyalarınız bakanlığın DYS (Dosya Yönetim Sistemi) üzerinden gönderim yapılacaktır.

Başvuru Süresi Nedir?

Başvurularınızı fuar bitimine müteakip 3 ay içerisinde yapmanız gerekmektedir.

Destek Oranları ve Miktarı Nedir?

Fuar desteğinin belirli sabit bir oranı ve miktarı yoktur. Katılım gösterdiğiniz fuara göre değişmektedir. Nasıl oluyor derseniz, katılım göstereceğiniz fuarı, bakanlığın desteklediği yurt dışı fuarları yayınladığı fuarlar listesinden bularak karşısında metrekare birim fiyatını görebilirsiniz. Sizin katıldığınız metrekare ile çarparak fuara katılmadan kaç para alabileceğinizi görmüş oluyorsunuz. Bu da size pazarlama bütçesi yaparken de ekstra kolaylık sağlamaktadır.

Üst limitleri ise her sene katılacağınız fuarın genel, sektörel ve prestijli fuar olmasına göre değişkenlik göstermektedir.

Not: Desteklenen fuarların olduğu liste devamlı güncellenmektedir. Fuarınızı listede göremezseniz tedirgin olmayın, fuar tarihine doğru tekrar kontrol edin liste sürekli güncellenmektedir. Fuarınızın tarih yaklaştıkça kontrol ediyor ve listede göremiyorsanız fuar tarihinde en az 1 ay önce eklenmesi için talepte bulunabilirsiniz.

Paramız Ne Zaman Yatar?

Paranın yatması, başvuru yaptığınız birliğin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Eksiksiz dosya gönderiminizde ortalama 3 ay içerisinde geri dönüş olmaktadır.

Vergi Borcumuz Var

Desteğe Başvurabilir miyiz?

Vergi borcunuzun olması desteğe başvuruyu yapmanıza engel değildir. Başvurunun onaylanıp hak edişiniz hesaplandıktan sonra vergi borcunuza mahsup edilmektedir.

Başvuru Yol Haritası Nedir?

Sektörde çok karşılaştığımız ve aklınıza takılabilecek tüm soruları yukarıda cevaplamaya çalıştım, bu destekler sizlerin ticaretinizi, ihracatınızı artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamanız için verilmektedir. Başvuru yapmak gözünüzü korkutmasın Başvuru aşamalarını özetlemek gerekirse;

Katılmak istediğiniz fuarı belirliyorsunuz, gerekli sözleşmeleri, faturaları ve ödemeleri yaptıktan sonra fuar bitiminden 3 ay içerisinde fuar faturaları ödemeleri ve birliğinizin talep edebileceği diğer belgelerle birlikte DYS sistemi üzerinden müracaat ediyorsunuz.

Yorumlar (0)

Gazete Manşetleri

google reklam

Hack Haber Crack Forum