GÜNCEL Haberleri
Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat Ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı- Yazar İbrahim Günay

Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat Ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı- Yazar İbrahim Günay ile yayınlamış olduğu ‘’Halkım ve Ben ALİYA’ isimli kitabı üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz. Yazarın anlatımıyla kitap hakkında bilgi almak istiyorsanız söyleşimizi okumadan geçmeyin...

 Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat Ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı- Yazar İbrahim Günay
PAYLAŞ
A
Haberi Oku

İbrahim Günay Kimdir?

1968 yılında Konya’nın Akören ilçesinde dünyaya geldi. Polisler Sülalesinden Halı Öğretmeni Ahmet Remzi Günay’ın oğlu İbrahim Günay evli ve üç çocuk babasıdır. Kamu ve özel sektörde görev yapan İbrahim Günay, emekli olduktan sonra kendini sivil toplum çalışmalarına adadı. Şu an Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanlığını yürüten Günay’ın Bilge Kral Aliya’nın Camisi isimli kitabı yayımlanmıştır. Türkiye Yazarlar Birliği, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Kızılay Konya Şubesi üyesidir.

Yazma tutkunuz nasıl başladı?

Bir yazar için yazmak nefes almak gibidir. Olmazsa olmazıdır bir şeyler karalamak. AKSED olarak, farkındalık oluşturmak amacıyla her ayın belirli günlerinde seminer, konferans, panel ve söyleşi gibi cami içerisinde düzenlemiş olduğumuz sıra dışı etkinliklerle sık sık gündeme geldik. Belki de Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri gelecek nesillere aktarmak, yaptığımız çalışmaların örnek teşkil etmesi ve bunun yanında kalıcı bir eser ortaya koyma düşüncesiyle kitap yazmaya karar verdim. Bu vesileyle beni yönlendiren ve bana destek olan tüm dostlara en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum.

İlk kitabınızı ne zaman çıkardınız ve nelerden etkilenerek yazdınız?

Yazmanın büyülü dünyasına kendini kaptırmış olanların en büyük düşü, kitabının yayınlandığını görmektir. İlk kitabım olan ‘Bilge Kral Aliya’nın Camisi’ni 2018 yılında çıkardım. Daha önce de bahsettiğim üzere, Bosna Hersek’in bağımsızlığı için verdiği mücadele ile tanınan ve ‘Bilge Kral’ olarak anılan Aliya İzzetbegoviç’in adını taşıyan Merkez Selçuklu ilçesindeki camide gerçekleştirilen etkinlikleri kitap haline getirmek istedik.

Aliya İzzetbegoviç Camii İmar ve Güzelleştirme Derneği’nin namaz vakitlerinden sonra düzenlediği, cemaatin yoğun ilgisiyle karşılanan konferans, panel, söyleşi ve sempozyumlarda alanında uzman isimler bilgiler aktardı. Manevi gün ve haftalarda yapılan etkinlikler cemaatin yanı sıra mahallelinin de camiye gelmesini sağladı. Takdir toplayan ve sıra dışı cami olarak ünlenen ibadethanedeki tüm etkinlikler, ‘Bilge Kral Aliya’nın Camisi’ isimli kitapta bir araya getirildi.

Yeni kitabınız ‘Halkım ve Ben ALİYA’ okuyucuyla buluştu. ‘Halkım ve Ben ALİYA’ kitabını yazma ve yayım süreci hakkında neler söylemek istersiniz?

Aliya İzzetbegovic’in hayatı ve fikirlerinin yanı sıra Avrupa’nın göbeğinde, Batı dünyasının gözleri önünde Sırp ve Hırvatlardan tarafından katledilen Müslüman Boşnak halkının direnişi ve yaşanan acıların anlatıldığı bir eseri ortaya koymaktan onur duyuyorum. Aliya İzzetbegoviç’in İslam dünyasının son yüzyıldaki en önemli devlet adamlarından ve entelektüellerinden biri olarak tarihe ismini yazdırdı. Aliya İzzetbegoviç’in hayatı, mücadelesi ve Bosna direnişindeki çarpıcı olayların anlatıldığı bu eserin kaleme alınmasında editöryal katkıda bulunan gazeteci yazar İbrahim Büyükeken ve yazar Mehmet Mert’e de sizin aracılığınız ile teşekkür ediyorum. Editörlerin kitapla ilgili kimi önerileri oldu. Günler ve gecelerce emek verilen sayfalar, “Bilgi Kral Aliya’nın Camisi” kitabımdan sonra yine anlamlı bir eseri okuyucularla buluşturmanın haklı gururunu yaşıyorum.

‘Halkım ve Ben ALİYA’ kitabını henüz okumayanlar için biraz bilgi verir misiniz? Konusu nedir kitapta neler anlatılıyor?

 

Aliya İzzetbegoviç nam-ı diger Bilge Kral, ömrünü Bosna davasına adayan bir adam. Savaş yıllarında ömrünü, hayatının geri kalan kısmını Bosna’yı ve halkını savunmaya adayan bir adamdı Aliya. Avrupa’nın ortasında ikinci bir Endülüs trajedisine izin vermemek için Bosna halkını direnişe örgütleyen, ülkesine ve halkına en karanlık günlerde bir ışık oldu. Bosnalı ünlü Sanatçı Dino Merlin’in dediği gibi ‘’Sen olmasaydın Aliya’’. Aliya olmasaydı bugün Bosna - Hersek, Büyük Sırbistan’ın bir parçası haline gelecekti.

Aliya, “Büyük Allah’a yemin ederim ki; asla köle olmayacağız” dedi ve Sırpların ve Hırvatların kölesi olmaktansa sonuna kadar mücadele etti. Vefat etmeden kısa bir süre önce de canından çok sevdiği halkını Türkiye’ye ve Türk milletine emanet etti. Çünkü Aliya ve tüm Boşnaklar için Türkiye güvenli bir liman ve ikinci vatandı. 2003 yılında hayata gözlerini yuman Aliya, tarihe Bosna’yı savunan adam olarak geçti.

Bu kitap, Avrupa’nın göbeğinde, Batı dünyasının gözleri önünde Avrupa’nın en güçlü ordusuna mensup Çetnik ve Ustaşa birlikleri tarafından katledilen bir halkın direnişini örgütleyen Aliya İzzetbegovic’in hayatını, fikirlerini anlatılıyor. Ayrıca Müslüman Boşnakların Saraybosna’da, Srebrenitsa’da nasıl katledildiğini anlatan bu kitapta yaşanan acılara da yer veriliyor.

‘Halkım ve Ben ALİYA’ kitabını okuyanlardan almış olduğunuz geri dönüşler nasıl?

Yeni çıktı kitap, ‘’Aliya’yı yakından tanımak için güzel bir kitap çok teşekkür ederiz’’ diyenler oldu. ‘’Aliya’yı herkese nasip olmaz yazmak’’ dediler. Genelde olumlu dönüşler alıyorum ve bu beni mutlu ediyor.

Kitabın hazırlık sürecinde desteğini esirgemeyen, değerli Editöryal Gazeteci Yazar İbrahim Büyükeken, değerli Yazar Mehmet Mert’e teşekkür ediyorum

Hep yanımda olan değerli eşim Makbule Günay çocuklarım Halime, Ahmet Remzi, Ertuğrul Tayyip’e teşekkür ediyorum.

Ömrünü Bosna davasına adayan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç için başka kitaplar yazmayı düşünüyor musunuz?

Aliya İzzetbegoviç’in bundan 19 yıl önce tarihler 19 Ekim 2003’ü gösterirken bizlere büyük idealler için yol gösterici fikirler bırakarak aramızdan ayrıldı. Aliya Izzetbegoviç, tek cümleyle Bosna’yı Bosna yapan ruhun kendisine yansıdığı simadır. Halkıyla birlikte yaşadığı acılara rağmen Aliya, “Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız, kin ve intikam peşinde koşmayacağız" diyebilecek kadar kendinden, inancından ve toplumundan emin bir liderdir. Aliya, sadece kendinden emin değil, aynı zamanda gerçekçi bir liderdi. Aliya'nın emanetine, devlet ve millet olarak sahip çıkıyoruz. Döneminin en önemli düşünce ve devlet adamları, mücadele insanları arasında yer alan, hepsinden önemlisi samimi bir Müslüman olan Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle, şükranla yad ediyor, mekanı inşallah cennet olur, diyorum.

Bosna-Hersek Eski Cumhurbaşkanı, düşünür ve aynı zamanda çağdaş İslâm düşüncesine özgün katkılar sunmuş bir devlet adamı ve tüm bunların yanı sıra devlet başkanı ve halkının kurtuluş mücadelesinin lideri olarak tarih sahnesinde yer alan Aliya İzzetbegoviç’in hayat felsefesini, düşüncelerini, İslam’a katkılarını, Boşnak halkının önderi olarak örnek alınacak liderlik ruhunu, çetin şartlar altında insanlık mücadelesini cesur bir şekilde yürütmüş bir liderin görüşlerini gelecek kuşaklara aktarmak için yazmaya devam edeceğim.

Son olarak okuyucularınıza neler söylemek istersiniz?

Aliya İzzetbegoviç’e ve düşüncelerine bugünlerde daha fazla ihtiyacımız var. İslam dünyası ne yazık ki paramparça olmuş durumda. Stratejik çıkarlar, insani çıkarların önüne çıktığı bugünlerde Aliya’yı bir kez daha hatırlamamız ve düşüncelerine başvurmamız gerekiyor. Ne diyor Bilge Kral: ‘’Müslümanların hızla artan büyük nüfusuyla övünmemiz, bana şişmanlığıyla övünen ve aldığı yeni kilolardan haz duyan bir adamı hatırlatıyor’’.

Ruhumuza, akılımıza ve başarılarımıza vurgu yapmaya ne zaman başlayacağız? Küçük ve kırılgan bir insanda bile insanlığa katkıda bulunabilecek büyük bir ruh bulunabilir. Gücümüz, bilimimiz, edebiyatımız nerede? Nerede buluşlarımız, küllî iyiliğe katkılarımız? Bu söz bile tek başına İslam dünyasına ders niteliğindedir. Aliya İzzet begoviç’i toplumumuza ve dünyamıza daha iyi öğretmeliyiz. Onun yaktığı ışığı takip edebilirsek, yaşadığımız sorunlardan kurtulabiliriz.

Aliya İzzetbegoviç İslâm dünyasının son yüzyıldaki en önemli devlet adamlarından ve entelektüellerinden biridir. Ömrünü Müslüman Boşnak toplumuna ve diğer Balkan milletlerine önderlik etmekle geçiren, cezaevi yıllarında bile baskılardan yılmayan ve bu uğurda büyük bedeller ödeyen Aliya İzzetbegovic, sözleriyle, geride bıraktığı eserlerle İslâm dünyasına ve tüm insanlığa ışık tutmaya devam etmektedir. Balkanlarda Sırp ve Hırvat saldırganlığına karşı Boşnakların direnişini canlı tutan, ülkesinin ve halkının yaşadığı büyük acıları tüm dünyaya haykıran Aliya İzzetbegovic, hayatıyla, devlet adamlığıyla, örnek kişiliğiyle sadece Müslüman toplumların değil Batı dünyasının da takdirini kazanan bir şahsiyettir. Okuyucularımız bu eserde Aliya’yı daha yakından tanıma fırsatını bulurken, onun destansı mücadelesi ve dünyanın gözü önünde yaşanan trajediye tanık olacak.

 

 

Yorumlar (0)

Gazete Manşetleri

google reklam

Hack Haber Crack Forum