Hayallerinizi gerçekleştirmek için 2023 yılında yola koyulan İnci İç Mimarlık fikirlerin becerilerle buluştuğu, modern ve trend dokunuşlarıyla mekanlarına fark katmak isteyenlerin yeni adresi. Yaşamaktan mutluluk duyacağınız en önemlisi huzurla vakit geçireceğiniz mekanlara sahip olmak istiyorsanız İnci İç Mimarlık ile tanışmanızın zamanı gelmiş demektir. Okuyucularımız için yaşam alanlarınıza dair minik tüyolar aldığımız İnci İç Mimarlık firma sahibi Nuran Karademir Erdoğan ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Bizlere kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
KTO Karatay Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden 2018 yılında proje üçüncüsü olarak mezun oldum. Üniversite hocalarımızın her biri çok kıymetli insanlardı, bize hep farklı bakış açılarıyla bakmayı, görmeyi, ufkumuzu genişletmeyi hedeflediler. Çalışıp kendi projelerimi üretmeye ve ürettirmeye öğrencilik yıllarımda başladım ve şu anda kullanmış olduğum programları üniversiteden sonra da çok fazla kurs eğitimi ile destekledim. Başarılı bir kariyer için mezun olduktan sonra çeşitli firmalarda çalışıp işim hakkımda daha büyük tecrübeler edindim. 2023 yılında eşim ve ailemin de destekleriyle hayalini kurduğum ne varsa tek tek gerçekleştirmek adına İNCİ İÇ MİMARLIK adı ile kendi firmamı kurdum ve sonrasında yaptığım, tasarladığım her işe önce kendimi inandırarak sahiplenerek yani yapacağım mekânı benimmiş gibi düşünerek yola koyuldum. Böylece müşterilerimin hayallerini dinledikten sonra ihtiyacına, beklentisine, konforuna karşılık güzel işler çıkarmaya başladım.
İç mimarlık sizin hayaliniz miydi? Merakınız nasıl başladı ve ne zaman karar verdiniz?
Ben aslında inşaatın içinde büyüdüm. Bu yüzden iç mimarlık çocukken bile hayalimdi. Babam müteahhit olduğu için onunla beraber büyürken inşaatı da öğrendim onun yolundan gittim. Çocukken kendime bir hedef koymuştum. Hedef koyar gibi bir bilinçle değil ama bir hayal gibi. “İlerde çizimler yapacağım farklı şeyler tasarlayacağım sonra bunu gerçeğe dökeceğim’’. Bilmiyorum belki birçok bayan için inşaat korkutucu olabiliyor ama inşaatta olmak, şantiyede olmak, ustalarla birlikte bir şeyler yapmak bana kendimi iyi hissettiriyor bana benliğimi kazandırıyor.
Bugüne kadar yapmış olduğunuz projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Bütün projelerim benim için çok keyifli ama özellikle tasarımı ile birlikte uygulamasını yaptığım projelerin yeri çok ayrı. Teslim vakti yaklaşan projelerde hem ayrılma hüznü hem de başarıyla ve memnuniyetle tamamlamış olmanın verdiği duygu tarif edilemez. Ofis, otel, kafe, restoran, villa gibi projeler hazırlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı projelerimiz oluyor. Her projede yeni şeyler öğreniyoruz yeni heyecanlar ekliyoruz.
Yaşam alanlarımızı ufak dokunuşlarla daha yaşanılası bir hale nasıl getiririz? Sizden bu konuda tüyolar alabilir miyiz?
Genel de mekânın verdiği ağırlık ve negatif enerjiden şikâyetçi olabiliyoruz. Biz mekanları öncelikle bu kalabalıklardan arındırıyoruz. Renklerle oynuyoruz, mobilyalarda ufak tefek değişiklikler yapıyoruz, Kişiyi yansıtan tasarımlar, objeler ve gerekirse mekâna özel tasarımlar yapıyoruz ve mekâna yepyeni bir enerji kazandırıyoruz. Yaşam alanlarımızda da hoş bir müzik açmak, her hafta taze çiçek almak, kokulu mumlar yakmak bile yüzümüzü gülümsetmeye yetebilir bazen. Ara sıra mekândaki elemanların yerlerini değiştirmek, bir yatak örtüsünü yenilemek, yeni birkaç yastık almak, bir duvarı ayna kaplamak, mobilyaların kulplarını yenilemek gibi birçok minik dokunuşla atmosfer değiştirilebilir. Taş, ayna, cam, ahşap, halı ve farklı dokulu kumaşlar bu havayı hemen değiştirmeyi sağlayacak malzemelerdir.
Son zamanlarda en çok neler tercih ediliyor, trendler neler?
2023’de iç mimarlık fikirleri arasında en popüler fikir olan doğal malzemeler ile sakin bir alan yaratmaktır. İskandinav tarzı tasarımlar yalın ve modern tasarımların başında yer almakta ve günümüzde her alanda kullanılmaktadır. Ahşap ve yeşilin bir arada kullanıldığı bu tasarımlar hem ofis yaşamında hem de ev tasarımlarında oldukça şık ve çağdaş bir görüntü yakalamaya yardımcı olmaktadır. Minimum eşya ve doğal malzemelerle hem iç hem dış dekorasyon da az detay içermektedir. Gereksiz eşyalardan kurtulmak ve sadelik içinde yaşamak için açık renklerden faydalanılmaktadır. Bunun yanı sıra mutfaklarda ise bolca kullanım ve depolama alanı olan, boy dolap kiler sistemleri ve köşe aksesuar çözümleri mutfakları modern ve kullanışlı hale getiriyor.
İşinizin zorlukları ve güzellikleri neler? Müşterilerinizin istek ve ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorsunuz?
İyi bir iç mimari projeyi tamamlamak için gerekli birçok bileşen var, en önemlileri ise planlı bir görevi yetiştirme telaşında olmak. İç mimarları bu konuda zorlu bir süreç bekler. Çünkü projenin planlanması ve düzenli olarak yürütülmesi onların görevlerinden biridir. Sahadaki tüm ince işler ekibinin, birbiriyle zaman ve işleyiş olarak koordineli çalışmasını sağlamak. Tedarikçi firmaların ürün kalitesine ve zaman prensibine sadık kalması zorlayıcı süreçler arasında. Bu yüzden bizi anlayacak ve isteklerimize cevap verebilecek, oturup birlikte tasarımımızı daha da geliştirebileceğimiz ve detaylara çözüm üretebileceğimiz kişi ve kuruluşlarla çalışıyoruz. Kendimizi iyi ifade ettiğimizde işin mutlu çıkması kaçınılmaz oluyor. Her iş ve iş birliğimiz geleceğe yapılmış iyi bir yatırım ve deneyimdir bizim için. İşimin hem zorlayıcı hem güzellikleri ise sürekli yeni bir şeyler tasarlamak zorundayız. Durumun böyle olması ise iç mimarların sürekli olarak aktif bir düşünme gücünün olma zorunluluğunu ortaya çıkarır. Yani diğer insanlardan farklı olarak sürekli olarak üretmek ve düşünmek zorundayız. Müşterilerinin ihtiyaçlarını onları dinleyerek, anlayarak çoğu zaman onlarla vakit geçirerek müşterinin de seveceği benimseyeceği işler ortaya çıkarıyoruz. Hatta Çoğu teslimlerde müşterilerle aramızdaki bağ hiç kopmuyor arkadaş hatta aile gibi oluyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Meslek adına şunları söyleyebilirim;
1. Bir iç mimar olarak mesleğinize sahip çıkın.
2. Deneyim biriktirin, zihninizi açık tutun ve yenilik yapmaya istekli olun.
3. Pratik olun, uygulamayı iyi bilin. Siz işin nasıl uygulandığını bilin ki hem ekiplerinize hem de müşterilerinize anlatabilesiniz.
4.insanları ve işleri anlayın ve projeye iyi bir şekilde entegre olun
5. Doğru insanlarla iş ortaklığı kurun.
6. Kendi projenize bir sanat eseri gibi davranın.
7. Kendinize ve ortaya çıkardığınız işe inanın ve asla vazgeçmeyin.